• 12.05.16, 09:32
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine

Millist põrandat valida?

Kodukasutuses on levinuimad kõvad põrandakatted nagu laminaat- ja täispuitparkett. Üks kulumiskindlamaid ja vastupidavamaid põrandakattelahendusi on aga keraamiline plaat, mida leiab sisuliselt igast majapidamisest, kuid ennekõike tuleb põranda valimisel lähtuda toa kasutusfunktsioonist ja tingimustest – kas tegemist on üldkasutatavate ja jahedate tubade või privaatsete eluruumidega. Tekst: Bauhof Group ASi siseviimistluse arendusjuht Martin Mägi
Allikas: meistriklubi.ee
  • Allikas: meistriklubi.ee
Valikuvariantidest on populaarne kulumis- ja niiskuskindel PVC-materjal, mis sobib näiteks niiskuskindla lahendusena ruumidesse, kuhu laminaat ja parkett ei sobi. PVC eeldab aga väga siledat ja sirget aluspinda. Seda kunstmaterjali kasutatakse enamasti käidavamates kohtades nagu esik või köök.
Kvaliteetne laminaatparkett on hea võimalus saada pikaealine põrand, kuid samas on see materjal jala all jahe ning ebakvaliteetsem materjal võib olla liiga tundlik õhuniiskusele. Laminaadi paigaldamine on väga lihtne ja kiire: plaadid ühenduvad omavahel enamasti populaarse klikk-süsteemiga.
Allikas: meistriklubi.ee
  • Allikas: meistriklubi.ee
Loe lähemalt laminaatparketi paigaldamisest www.meistriklubi.ee
Looduslikud põrandakatted:
puitparkett
kork
kivi
osa laminaatparkette
osa vaipkatteid
osa linoleume
Kivipõranda korral peab olema eriti ettevaatlik maha kukkuvate ainete puhul – kivi on üldjuhul poorne ja imab aineid kiirelt sisse ning inetud plekid võivadki põrandakatte või vuugid rikkuda. Kuigi kiviplaate on väga suur värvi- ja mustrivalik ning üldjoontes on tegemist kauakestva lahendusega, võib olla määrdunud vuukide puhtaks saamine vaevarikas ning kivide väljavahetamine töömahukas. Samuti on põrandakütteta kivi jala all külm ja libe.
Looduslik materjal kork on jala all mõnus, soe ja vetruv, kuid pehme materjalina on korgi pinda võimalik suhteliselt lihtsalt rikkuda. Seega sobib kork paremini vähemkäidavatesse ruumidesse nagu magamistuba või lastetuba. Kindlasti ei sobi antud materjal avalike ruumide põrandaks või näiteks esikusse, kus kontsakingadega käimine võib põrandamaterjali suhteliselt kiiresti rikkuda.
Allikas: meistriklubi.ee
  • Allikas: meistriklubi.ee
Loe lähemalt korkparketi paigaldamisest www.meistriklubi.ee
Põrandaküte – nii elektriline kui ka veetorudega – on väga levinud lahendus nii pisemate ruumide kütmiseks kui ka suurematel pindadel, et anda jalale mõnusat sooja tunnet. Kindlasti soovitame kütet pesuruumidesse, sealhulgas saunadesse, sest sauna kivipõrand võib ka suure leili ajal osutuda ebameeldivalt külmaks.
Samuti on põrandaküte hea lahendus eeskodades, fuajeedes ehk siis kohtades, kus toimub üleminek välitingimustesse. Eluruumide puhul on alati mõistlik vaadata ja kalkuleerida, kas parim lahendus on põrandaküte või miskit muud. Eriti juhul, kui toimub renoveerimine. Näitena võib tuua olukorra, kus toas on olemas ahi või salvestav kamin – mõelge enne, kas põrandaküte on vajalik lisaküttena.
Kui rääkida põrandate trendidest aastate lõikes, on värvid ja mustrid olnud pidevas vahetuses. Aina julgemalt on hakatud ostma julgeid mustreid nagu „mahakukkunud värvipott“. Samuti leiab üha laiemat kasutust parketti või keraamilist plaati imiteerivate moodulvinüüli (LVT) kasutamine ja seda just vannitubades.
Trendid ja hooldus
Kui rääkida põrandamaterjalide trendidest aastate lõikes, on värvid ja mustrid olnud pidevas vahetuses. Aina rohkem on hakatud ostma julgeid mustreid nagu „mahakukkunud värvipott“. Näitena uuematest lahendustest võib välja tuua ka LVT ehk moodulvinüüli ehk nii-öelda luksuslikud vinüülplaadid, mis imiteerivad keraamilise plaadi ja parketi tekstuuri. Tänapäeva tehnoloogia juures näevad sellised põrandad välja üsna autentsed, olles lisaks veel niiskuskindlad ning väga lihtsad paigaldada. Trendina just vannitubades kasvab parketi tekstuuri imiteerivate moodulvinüülide kasutamine.
Kui disainis on kõik suhteline ja maitse asi, siis igasuguse põranda puhul on oluline jälgida materjalide hooldust ja korrektset ekspluatatsiooni. Tihti unustatakse elementaarsed põhitõed: näiteks ei tohi parketti pesta niiske mopiga. Samuti võiks välisukse ees või esikus eelistada pigem kivimaterjali, kuna puitu rikuvad ka liivaterad ja välisjalanõudega tihe käidavus. Puit on küll soe ja mugav, kuid samas pehme ja tundlik õhuniiskuse muutumisele.
Allikas: meistriklubi.ee
  • Allikas: meistriklubi.ee
Loe lähemalt laminaatparketi hooldusest www.meistriklubi.ee

Seotud lood

Erilehed
  • 26.05.16, 11:15
Kuidas teha maja targaks?
Targa maja lahendus ei pea olema kulukas ja keeruline. A-Kaabel on toonud turule koduautomaatikasüsteemi, millega saab iga kodu kiirelt nutikaks. Et süsteem mõjuks osana sisekujunduslikust tervikust, tuleks sellele mõelda juba varakult, räägib ettevõtte tegevjuht Ants Rehe.
Erilehed
  • 28.04.16, 17:00
Kuidas pikendada katuse eluiga?
Teraskatuse ehitamisel ei ole mõistlik minna soodsama vastupanu teed, sest kvaliteetsete lahendustega saab katuse eluiga oluliselt pikendada. Mis suunas on areng toimunud, räägib Ruukki Products ASi katusetoodete müügijuht Kristjan Õsso.
Erilehed
  • 18.02.16, 09:47
Millised on elementmajade võimalused?
Tänapäevased moodulmajad on väga suurte võimalustega nii arhitektuuri osas kui ka tulevaste elanike soovide ja vajadustega arvestamisel. Energiatõhuste, keskkonnasõbralike ja kiirelt valmivate elementmajade populaarsus tõuseb Eestis iga aastaga, kinnitab Omatalo Eesti asutaja ja juht Raju Söödor.
Erilehed
  • 05.07.16, 11:45
Kuidas Aertecnica kesktolmuimejaga kodu koristades hoida pere tervist?
Eluruumide koristamine moodsate lahenduste abil vähendab oluliselt ajakulu ja aitab kaasa ka paremale tervisele, puhastades ühtlasi efektiivselt õhku. Mida kujutab endast kesktolmuimeja süsteem ning kuidas see on kasulik, selgitab Beam Baltic OÜ tootejuht Taavi Tuur.
  • ST
Sisuturundus
  • 16.09.24, 09:14
Õigeaegne küttesüsteemide hooldus tagab muretu talve ja säästab raha
Ükski hooneomanik ei soovi keset talve seista silmitsi olukordadega, kus maja kommunaalkulud on paisunud ootamatult suureks või küttesüsteem lakkab hoopis töötamast. Eesti ilm on väga muutlik, eriti sügisperiood öökülmade ja hoogsadudega. Seega tuleb hooned varakult kütteperioodiks ette valmistada ning tegeleda ennetavalt küttesüsteemide hooldusega.

Hetkel kuum

Liitu uudiskirjaga

Telli uudiskiri ning saad oma postkasti päeva olulisemad uudised.

Tagasi Ehitusuudised esilehele