• ST
  • 18.09.24, 13:19

Mida on oluline teada töö- ja turvajalatsite valikul?

Tööohutus on iga organisatsiooni ja töötaja prioriteet, sest turvaline töökeskkond aitab ennetada vigastusi ning tagab töö tootlikkuse ja efektiivsuse. Väga tähtis on valida töötaja kaitsmiseks sobivad töö- ja turvajalatsid tulenevalt konkreetse ettevõtte riskianalüüsist. Milliste oluliste teguritega tuleks jalatsite valikul arvestada, selgitab Grolls tööriiete ja isikukaitsevahendite kaupluste juhataja Martin Lokk.
Mida on oluline teada töö- ja turvajalatsite valikul?
  • Mida on oluline teada töö- ja turvajalatsite valikul?

Töö iseloom ja keskkond

Töö- ja turvajalatsite valikul tuleb esmalt lähtuda töökohast ning töö spetsiifikast, sest erinevad keskkonnad ja tööülesanded nõuavad erinevaid omadusi. Näiteks ehitusplatsil on oluline tugevdatud varbakaitse ja torkekindel tald, mis kaitsevad kukkuvate ja muljuvate raskuste eest ning teravate esemete eest. Tööstus- ja laotöötajad vajavad aga jalatseid, mis on libisemiskindlad ja lööke summutavad, kuna neil on palju liikumist erinevatel pindadel. Käsikahveltõstuki kasutajad peaksid aga kandma turvaninaga turvajalatseid.

Kaitseklassid ja omadused

Nõuded töö- ja turvajalatsitele määratlevad standardid EN ISO 20345:2011 ja EN ISO 20347:2012.
Turvajalatsite standardi EN ISO 20345:2011 kaitseklassid ja omadused määravad jalatsite turvaklassi ning kaitseomadused, seahulgas näiteks materjali ja vastupidavuse temperatuurile, põrutustele või niiskusele.
Kuigi suvistel tee-ehitustöödel oleks 25kraadise sooja käes tore plätusid kanda, ei ole siiski lahtised jalatsid kuumal asfaldil töötegemiseks sobilikud selleks on spetsiaalsete omadustega töö- ja turvajalatsid. Lisaks on ehitusobjektidel oht puutuda kokku kemikaalide, värvide või õlidega, mille sisse astudes muutub tavaline jalats libedaks. Elektroonikavaldkonnas tuleb aga kanda antistaatiliste omadustega jalatseid, mis on tähistatud ESD tähistusega.
Alati tuleb kontrollida, millised on märgised jalatsitel, et veenduda nende sobivuses konkreetsesse töökeskkonda!
  • Foto: Viktor Fremling

Mugavus ja sobivus

Kuigi kaitseomadused on äärmiselt olulised, ei tohi unustada jalatsite mugavust, kuna tööjalatseid kantakse sageli pikki tunde järjest. Jalatsid peavad sobima töötaja jalakujuga, sest liiga kitsad või laiad jalatsid võivad põhjustada hõõrdumist ja villide teket. Pigem tasub turvajalatsite puhul eelistada avarama liistuga mudelit, eriti neil, kellel on töö jalgadel ja aktiivse tööpäeva jooksul kipub jalg veidi tursuma. Ja kuigi turvajalatsid on sageli raskemad kui tavalised jalatsid, on liigse raskuse vältimiseks võimalik valida kergemaid materjale, näiteks komposiitmaterjalidest varbakaitsmed, mis on kergemad kui teras või teksiilnaeltõke. Soojades töötingimustes on oluline valida jalatsid, mis lasevad jalal hingata ja hoiavad ära liigniiskuse tekke.
Kellel aga turvajalatsi järgi vajadust ei ole, sellele soovitavad eksperdid personaalselt sobiva sisetalla efekti proovida ka tavalisel tänavajalatsitel. Kui elulaad on liikuvam, peaks kindlasti jalatsite mugavusele tähelepanu pöörama.

Vastupidavus ja hooldus

Tööjalatsite vastupidavus mängib olulist rolli nende kasutusaja ja kaitseomaduste säilimisel. Vastupidavust aitab hinnata ja pikendada nii nende materjal kui ka jalatsite korrapärane hooldus. Kvaliteetsed materjalid (näiteks nahk või kõrge kulumiskindlusega sünteetilised materjalid) pikendavad jalatsite eluiga. Jalatsite regulaarne puhastamine ja hooldus aitab säilitada nende kaitseomadusi ja mugavust, sealjuures veekindlate jalatsite puhul tuleb omaduste säilitamiseks kasutada spetsiaalseid hooldusvahendeid. Uue elu toob jalatsitele aga sisetaldade vahetus, hoides ära jalgade ja selja väsimise ning tagades mugava enesetunde.

Veekindlus versus veehülgavus

Tihti ei pöörata tähelepanu sellele, et veekindlus ja veehülgavus on erinevad omadused. Turva-ja tööjalatsite standardid näevad ette, et jalatsite S2/S3 ja O2/O3 kaitseklassid on vetthülgavad, mis on tähistatud tähisega WRU (Water-Resistant Upper). See tähendab, et jalatsite pealis hülgab lühiajaliselt vett, ent ei ole veekindel. Veekindlus tähendab, et jalatsid suudavad täielikult blokeerida vee sissepääsu, hoides jalad täiesti kuivad ka pärast pikemaajalist kokkupuudet niiskuse või veega. Veekindluse saavutamiseks kasutatakse spetsiaalseid membraane ja sellise jalatsi tähiseks on WR (Water-Resistant).
Sisetingimustes on soovitav kasutada veekindlate jalatsite asemele vetthülgavaid, kuna siseruumides võivad jalad rohkem higistada ning seetõttu võivad veekindlad jalatsid tunduda märjad või niisked. Sama kehtib ka vetthülgavate talvejalatsite kohta - kui teete tööd näiteks 0°C juures, võivad jalad higistada ning võib tunduda, et jalatsid lasevad vett läbi.

Jälgida tasub ka tootjat

Kvaliteetsete töö- ja turvajalatsite tootja valimine on oluline, kuna tuntud ja tunnustatud kaubamärgid järgivad rangemaid standardeid ning nende tooted on sageli vastupidavamad ja tõhusamad. Grollsis on müügil lai valik kvaliteetseid, vastupidavaid ja mugavaid tööjalanõusid, mis on valmistatud esmaklassilistest materjalidest ning on samal ajal ka stiilse välimusega. Meie tootevalikus on meie enda kaubamärk Gesto ja turul tuntud Sievi ja Jalase tooted. Talvejalatsite valikul soovitame kindlasti eelistada Põhjamaade tootjaid, kes on hästi kursis meie karmide ilmastikuoludega ning valmistavad jalatseid, mis pakuvad vajalikku soojust, veekindlust ning libisemiskindlust.
Töö- ja turvajalatsite valimine nõuab hoolikat läbimõtlemist ja sobivuse tagamist tööülesannete ning keskkonna järgi. Lähtuda tuleks töö nõuetest ja iseloomust, mugavusest, vastupidavusest ja tootja usaldusväärsusest. Investeerimine õigesse tööjalatsitesse aitab vältida tööõnnetusi ja tagab töötajate heaolu ja turvalisuse. Grollsi tootevalikust leiab tööjalatseid nii sise- kui ka välistingimustes töötamiseks.
Lähemalt Grollsi kohta: www.grolls.ee

Seotud lood

  • ST
Sisuturundus
  • 16.09.24, 09:14
Õigeaegne küttesüsteemide hooldus tagab muretu talve ja säästab raha
Ükski hooneomanik ei soovi keset talve seista silmitsi olukordadega, kus maja kommunaalkulud on paisunud ootamatult suureks või küttesüsteem lakkab hoopis töötamast. Eesti ilm on väga muutlik, eriti sügisperiood öökülmade ja hoogsadudega. Seega tuleb hooned varakult kütteperioodiks ette valmistada ning tegeleda ennetavalt küttesüsteemide hooldusega.

Hetkel kuum

Liitu uudiskirjaga

Telli uudiskiri ning saad oma postkasti päeva olulisemad uudised.

Tagasi Ehitusuudised esilehele