• ST
  • 05.10.23, 00:00

Küttepuu, pellet ja puitbrikett – põhjalik ülevaade kütteviisidest

Talv koputab varsti uksele ning on aeg mõelda, kuidas hoida oma kodu soojana efektiivsel ja säästlikul viisil. Küttepuu, pellet ja puitbrikett on kõik suurepärased valikud koduseks kütmiseks. Igal neist on oma unikaalsed omadused ja eelised, mis sobivad erinevatele vajadustele ja eelistustele.
Küttepuu, pellet ja puitbrikett – põhjalik ülevaade kütteviisidest
Küttepuud on üks vanimaid ja looduslähedasemaid viise kodu soojas hoidmiseks. Puit on taastuv energiaallikas ning puiduenergiat kasutatakse siiani paljudes majapidamistes soojusenergia tootmiseks. Küttepuude eeliseks on ka nende naturaalne lõhn, mis loob kodus hubase ja koduse atmosfääri. Küttepuude valikul tuleb arvestada puiduliigiga. Näiteks kask ja sanglepp on tihedad puiduliigid, mis põlevad kauem ja eraldavad rohkem soojust. Tuleb ka meeles pidada, et küttepuud vajavad korralikku ladustamist ja kuivatamist, et saavutada parim põlemise tulemus.
Küttepuude tellimisel võib sageli ette tulla küsimus, millise mõõtühiku kohta müüja poolt pakutud hind kehtib. Üldiselt on kaks mõõtühikut, mille järgi küttepuud müüakse: laotud ruum (tihti nimetatakse ka riidaruumiks) või puisteruum. Laotatud ruumi puhul arvestatakse ruumimeetrit korrapäraselt riita laotud halgudelt. Puisteruumi puhul arvestatakse ebakorrapäraselt kuhjatud halgudelt. Kui kujutada endale ette 1 kuupmeetri suurust kasti, siis on selge, et riita korrapäraselt laotult mahutab see kast märksa rohkem halge, kui sinna ebakorrapäraselt puistatult. Meie kasutame koefitsienti 0,6 ehk 1 puisteruum on 0,6 laotatud riidaruumi. Tähtis on veenduda, et tead, mille eest maksad. Ebaausad küttepuude müüjad kasutavad sageli ära ostjate teadmatust. Soovitame alati pöörata hoolikalt tähelepanu, millise mõõtühiku kohta müüja poolt pakutud hind kehtib.
Puidugraanulid ehk pelletid on innovaatiline küttematerjal, mis pärinevad puidutööstuste tootmises tekkivatest ülejääkidest. Pellet on kiiresti kogumas populaarsust tänu oma paljudele eelistele. See on taskukohane alternatiiv teistele kütte lahendustele, nagu maaküte või õhk soojuspumbad, pakkudes stabiilset ja usaldusväärset soojusallikat, mis on vähem sõltuv elektrihinnast. Aktsiisitõusude tõttu on kütteõli hinnad pidevas tõusus, muutes õlikütte üha vähem tasuvaks. Õnneks on pelletiküte suurepärane alternatiiv, sest mõnel juhul on võimalik olemasolev õlikatel ümber teha pelletikatlaks. See tähendab, et juba ühe kütteperioodi jooksul võib investeering end ära tasuda, pakkudes märkimisväärset kokkuhoidu. Võrreldes näiteks õli- ja gaasikateldega on uued pelletipõletid ja -katlad ülimalt kasutajasõbralikud, võimaldades täielikku automatiseerimist. Kujutage ette, et ei pea enam iga päev tunde kulutama ahjuküttele.
Harjupuu pakutava pelleti puhul on ära kasutatud Eesti puidutööstuste kõrvalsaadusi ehk saepuru ja höövellaastu, seega ei ole pelleti tootmiseks eraldi pidanud maha võtma metsa, vaid kasutatakse ära teiste toodete tootmisel tekkinud ülejäägid. See tagab ka pelleti kõrge kvaliteedi, kuna toodetud pelletis puudub puukoor ja kasutatav materjal on alati väga kuiv ja puhas. Pelletid on kompaktsed, mis teeb nende ladustamise ja transportimise lihtsaks. Pelletikütet iseloomustab madal tuha sisaldus ja vähem suitsu eraldumist. Samuti on pelletiküte säästlikum, kuna see võib vähendada kütmiskulusid kuni 50%. Pellet on keskkonnasõbralik, kuna see on CO2-neutraalne ja aitab kaasa keskkonna säästmisele.
Kas teadsite, et puitbrikett on roheline ja kõrgendatud soojusjõudlusega küttematerjal, mis võimaldab teil küttelt säästa nii raha kui ka loodust? Puitbrikett on valmistatud keemiliselt töötlemata puidu saadustest nagu puiduhake, saepuru või höövellaastust, mis pressitakse väga suure surve all kokku, luues kõva ja koos püsiva briketti. Meie pakutav materjal on toodetud kohalike puidutööstuste tootmisel tekkivast höövellaastust ja saepurust, seega on tegu loodussõbraliku ja taastuvatest allikatest saadud küttematerjaliga. Puitbrikett on eriti hinnatud oma kõrge kütteväärtuse tõttu, mis tagab kauakestva põlemise ja suurema soojuse eraldumise, hoides teie kodu soojana ka kõige külmematel päevadel. Kujutage ette, kui mõnus on naasta sooja ja hubasesse koju, kus praktiline ja keskkonnasõbralik puitbrikett loob kutsuva atmosfääri. See on valik, mis mitte ainult ei rahulda teie vajadusi, vaid toetab ka jätkusuutlikku eluviisi.
Harjupuu on usaldusväärne partner, pakkudes kvaliteetset küttepuud. Lisaks on tootevalikus Premium klassi pelleteid ja puitbrikette. Harjupuu järgib jätkusuutlikkuse põhimõtteid, tagades, et nende tooted on keskkonnasõbralikud ja kvaliteetsed.
Lõpetuseks, olgu teie valik küttepuud, pellet või puitbrikett, on kõige olulisem teha teadlik ja keskkonnasõbralik valik, mis tagab teie kodule hubase ja soe atmosfäär.

Seotud lood

  • ST
Sisuturundus
  • 18.10.24, 13:56
Ehitusmaterjalide müüja Karl Bilder: põrandaluukide müük on aastaga oluliselt kasvanud
Põrandaluugid ja nende kasutamine ehitusobjektidel tekitab teinekord küsimusi – kus, milleks ja milliste hoonete või rajatiste puhul on neid mõistlik kasutada?

Hetkel kuum

Liitu uudiskirjaga

Telli uudiskiri ning saad oma postkasti päeva olulisemad uudised.

Tagasi Ehitusuudised esilehele