Autor: Laura Saks • 22. juuli 2024

Uus taristuminister Svet: mul rahamasinat ei ole, kuid seisan taristueelarve eest

Endine keskerakondlane Vladimir Svet liitus sotsidega ja sai ühtlasi ka taristuministriks. Nüüd avas ta, mida teeb ministrina.
Foto: Andras Kralla
Kõik teavad riigi rahalist seisu, kuid seisan selle eest, et järgmise aasta taristueelarvet ei kärbitaks ja et see oleks läbipaistvam, lubas pühapäeval taristuministri koha saanud ja sotsidega liitunud Vladimir Svet.

Svet lubas Äripäeva hommikuprogrammis, et seisab selle eest, et taristuvaldkond oleks läbirääkimistel kesksel kohal. “Sellel aastal on taristus madalseis, aga järgmisel aastal on planeeritud taristueelarve juba suurem ja seisan selle eest, et läbirääkimiste käigus seda enam ei kärbitaks,” lubas Svet.

Samuti tahab ta konkreetsemalt välja tuua, millest see eelarve koosneb: “Teerahade taga on erinevad asjad ja plaanin selle võtta juppideks lahti ja rääkida, mida konkreetselt selle raha eest teeme,” rääkis Svet plaanidest.

Samuti ütles Svet, et Eestil peaks olema süsteemsem elamumajanduse poliitika, sest paljudel käib praegu kodu ostmine üle jõu: “Soovin enam tegeleda eluaseme kättesaadavusega, eriti maapiirkondades - näiteks, kuidas rajada sinna üürimaju. Samuti tuleks MESi ja Kredexi toetustingimusi leebemaks muuta, et need oleksid enam kättesaadavad ka maapiirikondades.”

Samuti on fookuses vanade majade lammutamise programm – peame vaatama tervikuna, mis saab sellest elamufondist, mis ehitati nõukaajal 20ks aastaks.

Lisaks tahab ta otsida kiiremini lahendusi liikuvusprobleemile – eriti, et Harjumaal oleks mugavam kasutada ühistransporti. “Vaja oleks sünkroniseerida eri transpordiliigid, milleks on vaja tuua partnerid ühise laua taha,” lubas Svet.

Miks lahkusite keskerakonnast?

Mul oli tekkinud tunne, et Keskerakond on hakanud kreeni vajuma ja liikuma EKREga sarnase ideoloogia poole, ütles pühapäeval sotsidega liitunud Vladimir Svet.

Svet tõdes, et tema jaoks oli sotsidesse minek pikem protsess. Ta ütles, et tema pole olnud EKRE-meelne kunagi ja hääletas ka 2019. aastal EKREIKE valitsuse vastu.

Svet ütles ka, et kui poleks ministrikohta saanud, oleks ta poliitikast üldse ära läinud.

Mida hakkab Svet taristuministrina tegema ja kas ta toob taristuehitusse ka raha juurde? Minister avas ka, millised on probleemid, millega ta kohe tegelema hakkab.

Intervjueeris Kristjan Kurg.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785