Eesti suurim valmistoidutootja Kulinaaria OÜ investeeris tootmislinnaku arendusse 17,3 miljonit eurot, millest 8 miljoni euroga ehitati uus ja renoveeriti senine tootmishoone ning 9,3 miljonit euroga täiendati seadmeparki. Uued seadmed vähendavad füüsilise töö mahtu ja võimaldavad täiesti uute tehnoloogiatega Eesti inimeste toidulauda rikastada.
Kulinaaria lähiaastate eesmärk on suurendada tootmismahtu 30–40 protsenti. Tootmislinnaku kogupind on varasemast kaks korda suurem ehk 8000 m2, millest tootmispind on 6000 m2.
Hoone on ehitatud targa maja põhimõttel, automaatse süsteemiga juhitakse tehnosüsteeme, külmasüsteemi ja mitmeid tootmiseks vajalikke seadmeid. Külmasüsteemis kasutatakse keskkonnasõbralikumat CO2 külmaainet.
„Tootmislinnaku valmimine ja uute seadmete valik avasid meile võimaluse tulla turule täiesti uute toodetega. Nii hakkasime esimesena Eestis valmistama küpsisetainast ja koostöös toiduteadlastega mõtlesime välja tervist toetavad funktsionaalsed supid, mis said kohe eriti maitsvad. Eelmisel kuul jõudsid poodi kodused maitsed Selveri Köögi perepakendites, mis aitavad kodukontoris töötavatel peredel aega kokku hoida. Äsja jõudsid poelettidele juba uued maitseelamused – Selveri Köögi hõrgud küpsisepallid. Häid ja uusi maitseüllatusi on tulekul veelgi,“ rääkis Kulinaaria juhataja Andres Heinver.
Tootmislinnakusse valitud tehnoloogiad automatiseerivad nii töö- kui ka tootmisprotsesse, vähendades füüsilise töö mahtu. Tootmises hakkavad tööle laealused transpordiliinid. Testimisfaasis on ühine teadusprojekt TalTechiga mobiilsete robotite kasutusele võtuks nii tooraine vastuvõtul, transpordil tootmisesse kui ka valmistoodete transpordil lattu.
„Tootmiskompleksi laienemisega soovime aktiivsemalt siseneda uutele eksporditurgudele, kuid koroona lükkas neid plaane edasi – maitset ja lõhna ei õnnestu veel Teamsis või Zoomis veenvalt edasi anda. Meie igati kaasaegne tootmine paistab silma paindlikkusega toota väiksemaid koguseid ja võimekusega valmistada toitu suures koguses, tegemata ühelgi juhul maitses järeleandmisi. Meie head maitsed on meie trump ka ekspordis,“ ütles Kulinaaria juhataja Andres Heinver.
Kulinaaria OÜ uut investeeringut finantseeris SEB Pank ja SEB Liising investeerimislaenu ja seadmeliisinguga mahus 12 miljonit eurot. SEB Panga ettevõtete panganduse valdkonna juht Artjom Sokolov ütles: „SEB-l on hea meel toetada oma finantseerimislahendustega ettevõtte arengut, mille tulemusena suureneb toodangumaht ja tootmisefektiivsus ning ettevõtte toodang vastab veel kõrgematele kvaliteedinõuetele. See omakorda annab ettevõttele hea võimekuse laienemiseks välisturgudele.“
Kulinaarial on rahvusvaheliselt tunnustatud ISO22000:2018 toiduohutuse sertifikaat.
Seotud lood
Auto parkimine ei pea olema keeruline ja aeganõudev protsess. Entringo pakub sujuvat ja mugavat parkimiskogemust, mis garanteerib kiire läbipääsu parklasse. Entringo on Hansabi välja töötatud piletivaba parkimis- ja läbipääsusüsteem, mis võimaldab kliendil parkimisalale pääseda ilma füüsilisel kujul piletit omamata. Süsteemi on sisse ehitatud numbrituvastus, mis parkimisloaga numbrimärki tuvastades automaatselt tõkkepuu avab. See võimaldab inimesel kiiresti ja takistusteta parkimisalale jõuda. Entringo lahendust saab kasutada ka läbipääsu kontrollimiseks. Seda on võimalik seadistada nii, et alale pääsevad vaid selleks volitatud isikud.