Autorid: Ken Rohelaan, Jane Suu, Teeli Remmelg • 19. juuli 2024

Ehituse otsustajate TOP: uus liider eelistab dirigeerida varjust

dirigendikepp, dirigendi käed
Foto: Meeli Küttim
Äripäev koostas Eesti otsustajate edetabeli, mis mõõdab reaalset kokkupuudet otsuste langetamise ja nende suurusega. Ehitussektorist jõudis tänavu TOP200 hulka 16 otsustajat ja eelmise aasta tuntud tegija tõukas troonilt avalikkuses pigem varju hoidev, kuid omas valdkonnas tuntud juht.

Otsustajate TOPist tulevad välja isikud, kes peale vaatamisel ei tundugi nii mõjukad. Edetabeli kaalu määrab ära juhtimisorganite arv (ettevõtete arv), kus osaletakse, ja isikute arv, kellega ollakse nõukogu tasemel seotud. Viimane on “ühise kuriteo” printsiip: otsustes ollakse koos ja seega tegelikult tugevalt seotud läbi ühise tegevuse. Kaalu lisavad veel organisatsiooni mõjukus ja isiku mõjukus juhtorganis.

Äripäeva koostatud Otsustajate TOPi esimese 200 hulgas on 16 ehitussektori otsustajat (eelmisel aastal 14).

Kaks aastat esimese koha hõivanud, kuid tänavu Nordeconi juhi kohalt lahkunud Gerd Mülleri, tõukas troonilt eelmisel aastal teisel kohal olnud ja avalikkusele pigem varju hoidev Andres Piiber, kes on ehitusfirma AS Maru üks omanik. Lisaks on ta veel mitme Maru firma nõukogus.

Piiber oli kaks aastat tagasi ehitussektori otsustajate seas neljas ja siis ütles ta napisõnaliselt Äripäevale, et ta ei oska öelda, kes võiks ehituses olla suurim otsustaja, kuid lisas, et tublidest juhtidest on alati puudus. Ta kommenteeris ka 2022. aastal, et praegu mõjutab ehitust enim teadmatus. “Hinnad kerkivad … langevad … ei tea, mis tuleb homme.” See kaks aastat tagasi öeldud kommentaar kõlab ka täna ehitusturu kohta usutavalt.

Kolmandalt kohalt leiame aastaid ehituse esikkümnesse jõudnud Raivo Ranna, kes on 2021.aastal öelnud, et kuigi otsustajaid on ehitussektoris palju, pole ühte sellist inimest, kes mägesid liigutab. “Ehitussektori käekäiku mõjutavad kollektiivselt firmade juhid, kes teevad alampakkumisi, ning kahtlemata omab väga suurt kaalu rahandusministeerium riigihangete poliitika kujundamisega.” Ka selles osas ei ole kahe aastaga eriti palju muutunud.

Juba kolmandat aastat ei mahtunud aga esimese kahesaja sisse Merko suuromanik Toomas Annus, kuid Nordeconi suuromanik Toomas Luman jõudis tänavu üldtabelis 31. ja ehitusvaldkonnas 2. kohale. Seda seetõttu, et tal on enam seoseid ettevõtete ja otsuseid langetavate isikutega.

Samas on otsustajate TOPi pingerivis on veel mitmeid nimesid, kes on laiema avalikkuse jaoks tundmatud, enda valdkonnas väga tuntud tegijad.

Vaata kõiki ehitusevaldkonnast Äripäeva otsustajate TOP200 hulka jõudnuid siit:

Koht Otsustajate TOP2024
Koht eelmises Otsustajate TOPis
Nimi
Suurim(ad) firmad
Sektor suurima ev järgi
2438Andres PiiberMaru AS, Maru Betoonitööd OÜ, Galv-Est ASEhitus
31300Toomas LumanNordic Contractors AS Ehitus
54.-55.44Raivo RandRand & Tuulberg Grupp AS, Muuga Betoonelement AS, Vallikraavi Kinnisvara ASEhitus
62.-63.105Heiki LaiverikMaru AS, Maru Betoonitööd OÜ, Galv-Est ASEhitus
100131Olaf HermanAstlanda Ehitus OÜ, Muuga Betoonelement AS, Tehnopol 1 Kv OÜEhitus
10363Andre LumanNordic Contractors AS, Arealis Holding ASEhitus
10445Aivar TuulbergRand & Tuulberg Grupp AS, Muuga Betoonelement AS, Vallikraavi Kinnisvara ASEhitus
111234Ivo VolkovMerko Ehitus AS, Tallinna Teede ASEhitus
117UusKristiine KadakSaku Metall Allhanke Tehas AS, Saku Metall ASMetallitööstus
122402Kalev KaseEhitustrust OÜ, Tallinna Ehitustrust OÜ, Avaare Kinnisvara OÜEhitus
123183Raigo TammoTifc OÜ, Estanc ASMetallitööstus
13057Peedo PihlakCombiwood Grupp OÜ, Kc Energy OÜPuidutööstus
172222Lembit PulkMaru AS, Mdsc Systems OÜEhitus
177UusTaivo TähtEhitusfirma Rand Ja Tuulberg AS, Muuga Betoonelement AS, Hearum ASEhitus
199329Pille-Riina LaiverikMaru AS, Maru Betoonitööd OÜ, Mdsc Systems OÜEhitus
198262Martin OjalaMalmerk AS, Malmerk Klaasium OÜ, Ehitusmaterjalide tootmine

Vaata kõigi valdkondade mõjuisikute täispikka tabelit Äripäevast.

Metoodika

Edetabel on koostatud eesmärgiga luua ülevaade Eesti äriilma kõige mõjukamatest isikutest ja nende lähikondsetest. Omavahel seotud mõjugruppide kirjeldamine muudab ärikeskkonna läbipaistvamaks ja aitab kaasa võrdsema konkurentsi kujunemisele.

Edetabel on koostatud kõigi Eesti äriliidrite omavahelisi nn board-room-kontakte analüüsides. Kokku on loetud ettevõtete tippjuhtide, nõukogu liikmete ja eraisikust omanike unikaalsete ärikontaktide võrgustik, kaalutud on iga seost, lähtudes isiku positsioonist ja ettevõtte iseloomust.

Edetabel ei pretendeeri absoluutsele tõele, kuid annab parima võimaliku ülevaate isikutest, kes veedavad kõige enam oma ajast erinevatel nõukogu koosolekutel ja kes teevad Eesti äri kõige suuremaid otsuseid.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785