• ST
  • 20.12.23, 14:04

Milline on kõige mõistlikum katusekattematerjal äri- ja tööstushoonetele?

Äri- või tööstushoone ehitamisel ja haldamisel on üks olulisemaid kriteeriume kokkuhoid ja efektiivsus. Seda läbi terve elukaare alates ehitusest, haldamisest, hooldusest, lõpetades remondi ja renoveerimisega. Sama kehtib ka hoonete ehitamisel kasutatavate materjalide kohta, mis peavad olema võimalikult kuluefektiivsed nii paigaldamisel kui ka hilisemal kasutamisel.
Ultramoodne Meama kohvitehas Gruusias, kus on kasutatud 6500 m2 Rubbergard 1,14 mm EPDM-katet.
  • Ultramoodne Meama kohvitehas Gruusias, kus on kasutatud 6500 m2 Rubbergard 1,14 mm EPDM-katet.

Mis on oluline katusekatte materjali puhul?

Vastupidavus, mõistlik hind, keskkonnasõbralikkus, paigaldamise lihtsus ning hilisem parandatavus. Ja siin me jõuamegi välja Elevate RubberGard EPDM katusekattematerjali juurde, mis on kõige populaarsem lamekatuse kattematerjal maailmas ning mida on tänaseks terves maailmas paigaldatud üle miljardi ruutmeetri.
Elevate RubberGard on kõrgekvaliteediline sünteetilisest kummist ühekihiline hüdroisolatsiooni membraan, mis sobib kõikidele lame- ja madala kaldega katustele. See paistab silma erakordse vastupidavusega ning on kohandatav ka kõige keerulisemate projektide jaoks. Samuti sobib võrdväärselt hästi nii äri- ja tööstushoonetele, avalikele ehitistele nagu näiteks koolid, lasteaiad, haiglad kui ka elumajadele. Selles on lihtne veenduda tänu mitmele olulisele argumendile.
Vastupidav
Elevate RubberGard talub erakordselt hästi osooni, UV-kiirgust, ekstreemseid temperatuure, kemikaale, tuult, vett, lund ja vihma. Tänu elastsusele ei karda see materjal ka võimsaid rahetorme suuremate kui viiesentimeetriste raheteradega. Kuna RubberGard ei sisalda elastsuse tagamiseks plastifikaatoreid ning on inertne, siis aja jooksul need omadused ei halvene. Materjali eluiga on üle 50 aasta.
Säästlik ja keskkonnasõbralik
Et inertse materjalina ei erita Rubbergard EPDM kemikaale ka sellele sadanud vihmaveele, siis võib katuselt kogutud vett kasutada muret tundmata nii koduses majapidamises kui söögitaimede kastmiseks.
RubberGard EPDM on praktiliselt hooldusvaba kogu oma eluea jooksul. Materjali sile pind ei sammaldu ja puhastub vihma käes ise. Vajadusel saab seda isegi pärast aastakümneid kestnud kasutamist süsteemsete kättesaadavate toodetega hõlpsasti parandada.
Materjal ise on juurekindel ning talub ka seisvat vett, mis teeb sellest ideaalse materjali murukatuste jaoks. Tänu pikale elueale sobib ideaalselt päikesepaneelide alla ning võib kindel olla et katust ei pea enne päikesepaneelide eluea lõppu välja vahetama.
RubberGard EPDM’iga saab tõepoolest kauakestva katuse, mis kombineeritult esialgse materjali kulu (1,35 kg/m²) ning vähese hooldusvajadusega, on väga säästlik nii majanduslikult kui ka keskkonna seisukohalt.
Paindlik
Elevate RubberGard on väga painduv ja veniv, mis võimaldab seda kohandada ka keerulise kujuga katustele. See sobib nii uutele kui ka renoveeritavatele katustele ning süsteemsete toodetega saab lahendada ka kõik keerulised kohad nagu aknad, korstnad ja muud läbiviigud. Painduvus ja venivus on tagatud ka ekstreemes -45°C külmas seega kohaneb materjal edukalt hoone liikumise ja paisumise-kahanemisega.
Lihtne ja puhas paigaldus
Elevate RubberGard EPDM katusekatet on lihtne paigaldada, sest see ei vaja ei gaasikeevitust ega elektripuhureid. Paigaldamiseks on erinevaid viise – liimimine, mehaaniline kinnitus ning ka kruusaballastiga (raskusega) paigaldamine, mis mujal maailmas väga levinud, sest see on äärmiselt vastupidav ning samas väga kiiresti teostatav lahendus.
Sõltuvalt hoonest ja soovitud lahendusest valitakse sobiva suurusega membraan – rullid on 30 m pikad – see on tavapärane. Laiused aga alates 3 m kuni 15 m. Näiteks membraan 7,62x30,5 m (232 m²) – kahe tüki ja vaid ühe ühenduskohaga saab katta üle 400m2 katuse.
Liimida saab materjali praktiliselt igale pinnale – lisaks tavapärastele kaetud soojustusplaatidele ka otse bituumenile, puidule, puidupõhistele plaatidele (nt OSB ja vineer), betoonile, põrandaplaatidele jm. Tänu materjali elastsusele ka miinuskraadide juures saab kattematerjali paigaldada aluspinnale aastaringselt. Protsess on kiire ja ohutu ega tekita müra ning lõhna.
Konkurents puudub
„Kuigi RubberGard EPDM on kohalikul turul alles suhteliselt lühikest aega, siis meie näeme selles tootes suurt perspektiivi,“ on endas kindel toote maaletooja VBH Estonia tootejuht Tarmo Väli. „Tegu on äärmiselt paindliku ja universaalse tootega, mille juures on keeruline midagi negatiivset välja tuua. Elevate RubberGard’il põhimõtteliselt konkurendid puuduvad nii Eestis, kui ka maailmas laiemalt.“
Sobib ka tipparhitektuuriga
Eredaks näiteks, milliseid võimalusi pakub Elevate RubberGard EPDM, on Meama kohvitehas Gruusias. Ultramoodsa kohvitehase üheks visiitkaardiks oli äärmiselt ebastandardse kujuga kruusaballastiga murukatus, mille juures oli kasutatud 6500m² RubberGard 1,14 mm EPDM-katet. Tänu oma funktsionaalsusele, keskkonnasõbralikkusele ja disainile pälvis hoone mitu väärikat arhitektuuriauhinda.
Kokkuvõtlikult on Elevate RubberGard katusekate erakordselt universaalne ja efektiivne. Usaldusväärne, paindlik, keskkonnasõbralik ja lõppude lõpuks ka lihtne paigaldada. Lisaks katusekattele pakub Elevate ka põhjalikku konsultatsiooni selle kvaliteetseks paigaldamiseks.
RubberGard EPDM süsteemi kohta on olemas kogu vajalik dokumentatsioon ja kinnitused, tehtud olelusringi hindamine ja väljastatud keskkonnadeklaratsioon ning saadaval on selged juhised ja vajalikud joonised.
Tootega saab lähemalt tutvuda maaletooja VBH Estonia esinduses või veebilehel vbh.ee
Vaata ka lühikest videot Elevate RubberGard EPDM-I kohta:
Miks just Elevate RubberGard EPDM?
• Vastupidav - vähemalt 50 aastat eluiga
• Madalad elutsükli kulud
• Kiire ja puhas paigaldus
• Mugav renoveerimiseks
• Juurekindel murukatustele
• Keskkonnasõbralik

Elevate RubberGard – pisut ajalugu

Heidame pilgu maailma populaarseima lamekatuste kattematerjali edukasse minevikku:
• EPDM – sünteetiline kumm - leiutati Ameerikas 1955. aastal ning materjal võeti kiiresti omaks oma erakordse vastupidavuse tõttu. EPDM on veniv, samas tugev, kannatab ekstreemseid temperatuure ja ilmastikunähtusi ning kemikaale. Need omadused ajas, kuumas ega külmas ei muutu. Peale katuste kasutatakse EPDM-i just väga head vastupidavust nõudvates toodetes nagu autorehvid, tihendid, kemikaalide voolikud, mootoririhmad jpm.
• Juba 1962. aastal paigaldati esimesed EPDM katused. Nii mõnigi 1970-ndatel ehitatud katustest on siiamaani kasutusel ja töökorras.
• Esimene Elevate RubberGard (sel ajal tuntud kummitootja Firestone’i (1900)) katus paigaldati meile väga sarnase kliimaga Wisconsinis 1980. aastal – see katus ei vaja väljavahetamist ka praegu, 43 aastat hiljem.
• See polnud aga esimene Elevate EPDM-i kasutus. Esimeseks oli hoopis veehoidla Hispaanias - 12 000m² suurune veekogu, mis hoiab vett tänaseni.
• Juba 80-ndate lõpuks oli EPDM-ist kujunenud kõige populaarsem katusekattematerjal lamekatustele ja seda positsiooni hoiab materjal tänaseni.
• Lisaks materjali väga headele omadustele aitas selle kiirele levikule kaasa ka 1973. aasta naftaembargo, mis muutis defitsiitseks bituumenipõhised katusekatted ning andis piisava lisatõuke materjali edasiarenduseks.
• Elevate’i (ehk Firestone’i) 100 aastane kogemus kummist toodetega ning aastakümnete pikkune katusekattemembraanide arendus on loonud tõesti kindla süsteemi – selle katuse omanik enam muretsema ei pea.

Seotud lood

  • ST
Sisuturundus
  • 22.10.24, 18:50
Hääbuvas külakeses tegutsev pereettevõte kihutab raskuste kiuste edurindel
Soomes asuvas Sievi jalatsitehases toodetakse iga päev umbes 5500 paari jalanõusid. Äritegevus toimib hästi, kuid ülemaailmse konkurentsiga silmitsi seistes peab pidevalt olema valmis uuendusteks. Mis on see, mis aitab kindlustada tootmise tuleviku?

Hetkel kuum

Liitu uudiskirjaga

Telli uudiskiri ning saad oma postkasti päeva olulisemad uudised.

Tagasi Ehitusuudised esilehele