• ST
  • 30.08.23, 16:36

Digiehituse Hackathonil häkiti ehitussektori probleeme: tutvu valminud lahendustega

Möödunud nädalavahetusel (25.–27. augustil) toimus Tartu Ülikooli Pärnu kolledžis rahvusvaheline AEC Baltic Digital Construction Hackathon. Kolme päeva jooksul tuvastati ehitussektori probleemid, moodustati tiimid ning leiti koos probleemidele lahendused.
Digiehituse Hackathonil häkiti ehitussektori probleeme: tutvu valminud lahendustega
Kokku oli Hackathonil üle 50 osaleja, millest moodustati viis tiimi. Saate tutvuda tiimide ning loodud lahendustega allpool.

Tiim 3Cycle

Tiim 3Cycle lahendas Hackathonil moodulmajade projekteerimise probleeme. Eesmärk oli tuua laiemasse kasutusse ringmajanduslikud moodulmajad, mis põhinevad biogeensetel materjalidel ja tehaselisel tootmisel.
Lahendus aitab arhitektidel moodulmaju kiiremini projekteerida ning saada seejuures tagasisidet hoone süsiniku jalajälje ning hinna kohta. Täpsemalt võeti probleemi lahendamiseks kasutusse 3Cycle moodulmaja süsteem, liidestades see omakorda Nvidia Omniversega. Lihtsamalt öeldes kombineeriti omavahel modulaarse ehituse tehnoloogiat ning mängu ja animatsioonitehnoloogiat.
Tulemuseks on avatud lähtekoodiga kataloog moodulitest, mida saab igaüks Omniverses kasutada. Lahendus on seejuures kõigile tasuta! Tutvu lahendusega Githubi kaudu.
Tiim 3Cycle võitis lisaks Hackathonil auhinna: Best Mashup project.

Tiim SimsalaBim

Tiim SimsalaBIM lahendas Hackathonil BIMi haldamise probleeme. Tiimi eesmärk oli kirjutada liikmete eelnev BIMi kogemus lihtsasti mõistetavasse tarkvarasse, võimaldades seeläbi klientidel kasutada oma BIM-mudeleid sihipäraselt. Tiim leiab, et BIM-tarkvarades on väga palju väikseid tehnilisi probleeme. Näiteks pole kasutajal mudelis kirjeldatud mahtusid ning puudub piisav aeg või oskus mahtusid lisada.
SimsalaBIM lahendab lihtsa veebilehe abil BIM-mudeli omaniku probleemid. Veebilehel saad valida oma probleemi, laadida üles oma IFC mudeli ning seejärel tuleb simsalaBIMi poolt Sinu meilile juba muudetud IFC mudeli link, mille saad mugavalt alla laadida.
SimsalaBIM kutsub üles lahendust testima ning ka omalt poolt tagasisidet andma.
SimsalaBIM kavatseb vastavalt klientide tagasisidele lisada ka uusi võimalusi! Tutvu lahendusega simsalaBIMi kodulehel.
Tiim SimsalaBIM võitis lisaks Hackathonil auhinna: Best Hack For Humans.

Tiim Carbon Heroes

Tiim Carbon Heroes lahendas Hackathonil süsiniku jalajälje kalkuleerimise probleemi. Teadaolevalt on kohe-kohe muutumas ehitussektoris süsiniku jalajälje arvutamine kohustuslikuks. Tänasel päeval puudub aga siiani võimalus automaatselt süsiniku jalajälge arvutada. Seejuures on sektoris olemas hea kvaliteediga BIM-mudelid, mida on võimalik süsiniku jalajälje arvutamiseks kasutada.
Tiimi lahendus võimaldab veebilehe abil laadida üles IFC mudeli, millest loetakse välja kõik vajalik info süsiniku jalajälje kalkuleerimiseks. Rakendus annab seejärel täpse ülevaate, millistes komponentides peitub suurim osa süsiniku jalajäljest. Olgu selleks siis vundament, aknad, uksed, katus või siis hoopiski maa-alune parkla. Rakendus võimaldab kohe tuvastada, milliseid komponente tuleks muuta, et rajatis sobituks süsiniku jalajälje piirmääradesse.
Tiim Carbon Heroes võitis lisaks Hackathonil auhinna: Best Solves A Big Problem Project.

Tiim HomeWise

Tiim HomeWise lahendas Hackathonil hoone haldamise probleemi. Kui autodel on olemas hooldusraamat, siis hoonetel hooldusraamat puudub. Olemas on vaid hooldusjuhendid erinevatele komponentidele – puudub ühine arusaam hoone hooldamisest/haldamisest.
Tiimi HomeWise’i majapass aitab majaomanikul jälgida, et seadmed saaksid õigel ajal hooldatud, garantiid kehtiksid, kindlustus kehtiks jne. Rakendus võimaldab ka kolmandatel osapooltel veenduda, et hoone on korrektselt hooldatud. Lisaks annab rakendus ehitajale garantiiperioodi jooksul teada, kuidas päriselt kinnisvara eest hoolt kantakse.
Tiim HomeWise võitis lisaks Hackathonil auhinna: Best Overall Project

Tiim Warranty Heroes

Tiim Warranty Heroes lahendab hoonete garantiihaldamise probleemi. Arendajaid on palju ning samuti on kinnisvaraomanikke palju. Garantiiperioodi jooksul ilmuvad tihti suuremad või väiksemad ehituskvaliteedi probleemid. Samas on kommunikatsioon arendaja ja kliendi vahel tihti puudulik. Suhtlus käib murede osas peamiselt e-posti teel. Puudub täpne ülevaade probleemidest, hullemate juhtude korral ignoreerib arendaja üldse tekkinud probleeme.
Tiim Warranty Heros loob keskkonna, kus on lihtne omanikul probleeme üles laadida ning teiselt poolt ka arendajatel probleeme lahendada. Arendajal tekib seejuures probleemide ajalugu, mille abil on võimalik ehituskvaliteeti tõsta. Varjatud probleemid saavad lahendatud ja üles märgitud!
Jälgi Digitaalehituse klastri kanaleid Facebookis ja Linkedinis ning liitu ka uudiskirjaga. Nii saad jälgida Hackathoni tiimide edasist arengut!
Projekti toetab Ettevõtluse Arendamise Sihtasutus (EAS) Euroopa Regionaalarengu Fondi vahenditest.

Seotud lood

  • ST
Sisuturundus
  • 22.10.24, 18:50
Hääbuvas külakeses tegutsev pereettevõte kihutab raskuste kiuste edurindel
Soomes asuvas Sievi jalatsitehases toodetakse iga päev umbes 5500 paari jalanõusid. Äritegevus toimib hästi, kuid ülemaailmse konkurentsiga silmitsi seistes peab pidevalt olema valmis uuendusteks. Mis on see, mis aitab kindlustada tootmise tuleviku?

Hetkel kuum

Liitu uudiskirjaga

Telli uudiskiri ning saad oma postkasti päeva olulisemad uudised.

Tagasi Ehitusuudised esilehele