• ST
  • 21.02.23, 10:06

Efektsest ja looduslikust CLT-materjalist on saanud trendikas sisekujunduselement

Ehitusettevõte Kulden Grupp OÜ on enam kui 20 tegevusaasta jooksul andnud panuse paljude tuntud ning arhitektuuriauhindu võitnud ehitiste remonti ja valmimisse. Professionaalne meeskond on väga hästi kursis ehitusturu trendidega ning avatud uutele materjalidele ja tehnoloogiatele.
Efektsest ja looduslikust CLT-materjalist on saanud trendikas sisekujunduselement
  • Efektsest ja looduslikust CLT-materjalist on saanud trendikas sisekujunduselement
Ettevõtte tegevjuht Erik Metsis toob välja, et viimaste aastate üheks populaarsemaks sisekujundusmaterjaliks on saanud CLT ehk ristkihtliimplaat, mis on keskkonnasõbralik, vastupidav ning koos akustilise villaga muudab ruumi helikindlaks. „See on põnev materjal, mida ise samuti aina meelsamini sisekujunduses ning vaheseintena kasutame. Tegemist on tugeva, jätkusuutliku ning efektse välimusega materjaliga, mis annab nii arhitektidele kui ka ehitajatele palju uusi lisavõimalusi.”
CLT (ehk inglise keeles Cross Laminated Timber) nimi tuleneb üksteisega risti olevatest puidukihtidest, mis liimitakse teineteise peale. Võrreldes vineeriga on saadud materjal tugevam ega hakka „mängima”, võrreldes betooniga on tegemist sama tugevusega, ent oluliselt kergema materjaliga. Kulden Grupi töötajad on CLT-paneele paigaldanud palju, omavad selles vallas suurt kogemust ning neil on julgust seda võimalust ka klientidele ning arhitektidele välja pakkuda.
„Lisaks on CLT eeliseks hea hinna ja kvaliteedi suhe, sest see valmistatakse siin kohapeal Eestis kohalikust kuusepuidust. Lisaks on sel ehe ja kaunis põhjamaine välimus ning ülihea töödeldavus. Materjal kaetakse vastavat tooni peitsiga, kust alt jääb kumama looduslik puit. Spetsiaalsete toodetega saab paneelidele anda ka tulekindluse,” räägib Metsis. „Ja kuna CLT on saadavad erinevates paksustes, sest kihte võib olla 3, 5 või 7, saab sama materjali lisaks seinakattele kasutada ka kergvaheseina või ukselehena. CLT-paneeli maksimaalne suurus on 2,5x5 meetrit ehk seda saab paljude projektide puhul paigaldada vuugita. Paksematel CLT-plaatidel, mida kasutatakse vaheseinte ehitusel, on väga hea tulekindlus.”

Suurepärane looduslik alternatiiv laudvoodrile

Metsis lisab, et hoonete renoveerimisel puudus seni siseviimistluse osas looduslik alternatiiv, kui klient soovis asendada seinas olevat maalähedast laudvoodrit. „Meie soovitame sellisel puhul nüüd alati CLT-paneele, sest see on välimuselt kauni ja kordumatu mustriga, sellesse saab soovi korral mustreid sisse lõigata ning paneelitükke erinevalt seina laduda. Samamoodi kasutatakse CLT-materjali väga edukalt aknapõskede ja aknalaudade puhul ning mööbli ehitamisel. Sel juhul tasub aga jälgida, et materjal oleks piisavalt paks, vastasel juhul võivad riiulid raskuse all hakata kõverduma.”
Välioludesse Metsis seda materjali siiski ei soovita, kuigi kliendid on seda vahel küsinud. „CLT võlu on looduslik välimus, aga kaunis puidusüü kaob ära, kui see ilmastikukindla paksu värviga katta. Heledad lasuursed läbipaistvad toonid ei kesta aga meie kliimas kuigi kaua ning vajavad pidevat hooldust,” selgitab ta. „Aga omades välisfassaadide puhul samuti väga pikka kogemust, pakume koos heade partneritega ka selles vallas erinevaid vastupidavaid lahendusi.”
Kulden Grupp tegeleb kaubandus- ja äripindade, büroode, toitlutusasutuste, eraisikute ning avaliku sektori hoonete ehitamise ning remondiga. Ettevõtte eesmärk on tegutseda võimalikult läbipaistvalt, kvaliteetselt, kiirelt ja paindlikult, pakkudes kliendile välja erinevaid lahendusi, tehes alati kõik vajalikud projektid, aidates materjalide tarnimisega ning ehitades objekti tähtaegselt valmis. Kulden Grupil on võimekus kooskõlastada ning projekteerida tulekaitse- ja tuletõkkeviimistlusega seotud töid ning koostöös ehitusmaterjalide maaletoojatega pakub ettevõte ka eriti keeruliste interjööridetailide valmistamist. Kuna gruppi kuulub sertifitseeritud ärikinnisvara haldur, on kliente esindavatel halduritel-projektijuhtidel ehitusettevõttele lihtne oma soove ja tehnilisi nüansse selgitada.
Kulden Grupi edukate projektide hulka kuuluvad näiteks superministeeriumi akustilised seinapaneelid, Telliskivi Loomelinnaku kaubatänav, mitmete asutuste teenindusruumid uuenenud Ülemiste keskuses, samuti mullu mitmeid arhitektuuriauhindu noppinud Viimsi Artiumi ja Haljala gümnaasium CLT-seinapaneelid ning Tondi põhikooli paigaldas Kulden Grupp seina ja lakke vineermaterjali. Vaata pilte tehtud töödest allolevast galeriist!
Vaata ka: www.kuldengrupp.ee

Seotud lood

  • ST
Sisuturundus
  • 16.09.24, 09:14
Õigeaegne küttesüsteemide hooldus tagab muretu talve ja säästab raha
Ükski hooneomanik ei soovi keset talve seista silmitsi olukordadega, kus maja kommunaalkulud on paisunud ootamatult suureks või küttesüsteem lakkab hoopis töötamast. Eesti ilm on väga muutlik, eriti sügisperiood öökülmade ja hoogsadudega. Seega tuleb hooned varakult kütteperioodiks ette valmistada ning tegeleda ennetavalt küttesüsteemide hooldusega.

Hetkel kuum

Liitu uudiskirjaga

Telli uudiskiri ning saad oma postkasti päeva olulisemad uudised.

Tagasi Ehitusuudised esilehele