• 20.08.24, 14:00

Puitmajade tootja: edasine tõus nõuab raskeid otsuseid

Puitmajade sektoris on langus kestnud juba pikalt ning tänavu veel tõusu ei ole näha. Kuid Eesti tootjad on põikpäised, püssirohtu paljudel jagub ning ära langenud Skandinaavia turgude asemele otsitakse uusi, rääkis Timbeco juhatuse liige ja ekspordijuht Tõnis Vaiksaar saates “Eetris on ehitusuudised.”
Tõnis Vaiksaar Äripäeva raadio stuudios. Foto: Teeli Remmelg
  • Tõnis Vaiksaar Äripäeva raadio stuudios. Foto: Teeli Remmelg
Samas hinnalangusele enam erilist ruumi ei ole. “Pakkumisi tasub küsida, kuid uute hoonete hinnalanguse võimalust ma ei näe, sest õhk on juba ka väiksestest mullidest välja lastud,” tunnistas Vaiksaar.
Skandinaavia turgude asemel on pööratud pilk enam kohaliku turu poole ning selle eduka näitena valmis hiljuti Kiilis Eesti suurim moodulitest lasteaed, millest saadud kogemusest samuti saates jagame. Eestis ehitamine on pakkunud Timbecole ka uusi väljakutsed. “Eesti bürokraatlikud protsessid ei ole mõeldud veel moodulehitiste jaoks – näiteks on omanikujärelvalvel veel harjumatu, et peab käima ehitusplatsi asemel tehases, kus protsessid on tavapärasest ehitusest erinevad,” rääkis Vaiksaar.
Samuti on uutel klientidel keerulisem finantseerimist saada, sest pankadel on hoone väärtust ja tagatist keeruline hinnata, sest seda on veel vähe tehtud ja palju tuleb selgitada. “Aga oleme sarnase protsessi kõigis sihtriikides läbi teinud ja harjunud, et algul tuleb usaldust võita ja paljusid asju tõestada,” ütles Vaiksaar.
Sektori suurim probleem on aga endiselt kvalifitseeritud tööjõud, sest inimesi on tulnud koondada, häid inimesi on liikunud sektorist välja ning uue tõusu ootuses tuleb juba praegu tegeleda uute töötajate koolitusega. Pikka vaadet silmas pidades on Puitmajaliit koos partneritega alustanud uut noortele suunatud koolitusprogrammi "Puitehituse Akadeemina", et tuua häid inimesi sektorisse juurde.
Lisaks räägime ka, milliste kriteeriumite järgi Timbeco uusi turge otsib, mis on moodulehituse eelised ning võimalused võrreldes platsil ehitamisega.

Seotud lood

  • ST
Sisuturundus
  • 16.09.24, 09:14
Õigeaegne küttesüsteemide hooldus tagab muretu talve ja säästab raha
Ükski hooneomanik ei soovi keset talve seista silmitsi olukordadega, kus maja kommunaalkulud on paisunud ootamatult suureks või küttesüsteem lakkab hoopis töötamast. Eesti ilm on väga muutlik, eriti sügisperiood öökülmade ja hoogsadudega. Seega tuleb hooned varakult kütteperioodiks ette valmistada ning tegeleda ennetavalt küttesüsteemide hooldusega.

Hetkel kuum

Liitu uudiskirjaga

Telli uudiskiri ning saad oma postkasti päeva olulisemad uudised.

Tagasi Ehitusuudised esilehele