• ST
  • 18.10.24, 09:57

Ühtsed BIM nõuded (ÜBN): digitaliseerimise ja koostöö standard Eesti ehitusprojektides

Ehitusvaldkonna digitaliseerimine on viimastel aastatel märkimisväärselt edenenud ning muutnud projektide juhtimise ja koostööprotsessid efektiivsemaks ja läbipaistvamaks.
Ühtsed BIM nõuded (ÜBN): digitaliseerimise ja koostöö standard Eesti ehitusprojektides
Üks olulisemaid samme selles suunas on olnud ühtsete BIM nõuete (ÜBN) kasutuselevõtt. ÜBN nõuded loodi eesmärgiga standardiseerida Eesti ehitusprojektide haldus- ja modelleerimisprotsesse. Ühtsed nõuded on välja töötatud selleks, et toetada projekteerimise ja ehitamise protsesse, parandada koostööd erinevate osapoolte vahel ning tagada, et projektid vastaksid nii kohalikele regulatsioonidele kui ka rahvusvahelistele parimatele tavadele.

Kust pärinevad ÜBN nõuded ja mis on nende aluseks?

ÜBN on kohalik juhend, mis on välja töötatud Eesti ehitussektori digitaliseerimise ja standardiseerimise vajadusest ja eelkõige toetab BIM-i kasutamist avaliku sektori projektides. ÜBN nõuete loomise aluseks olid varasemad Riigi Kinnisvara AS (RKAS) BIM nõuded, mis keskendusid peamiselt avaliku sektori hoonete projekteerimisele ja ehitamisele. ÜBN on loodud kohandades rahvusvahelisi standardeid, nagu ISO 19650, ning neid Eesti ehitusturu ja regulatsioonide vajadustele sobivaks tehes. ÜBN eesmärk on luua ühtne raamistik Eesti-siseste ehitusprojektide haldamiseks, mis hõlmab kogu projekteerimise ja ehitamise protsessi, ning aidata tõhusamalt BIM-tehnoloogiat rakendada ja kasutada.

Kellele on ÜBN nõuded mõeldud?

ÜBN nõuded on mõeldud kõigile osapooltele, kes osalevad ehitusprojektide kavandamises ja elluviimises. Need nõuded kehtivad eelkõige avaliku sektori projektides, kus nad on kohustuslikud, kuid järjest enam rakendatakse neid ka erasektori projektides. ÜBN on suunatud:
  • Tellijatele, kes vajavad ühtseid juhiseid projekteerimis- ja ehitusprotsesside haldamiseks.
  • Projekteerijatele, kes peavad looma mudelid vastavalt ÜBN standarditele.
  • Ehitajatele, kes peavad töötama ÜBN mudelite alusel.
  • Haldajatele, kes tegelevad ehitise hoolduse ja haldamisega pärast ehituse valmimist.
Samuti on need olulised BIM koordinaatoritele, kes vastutavad mudelite koondamise ja koostöö koordineerimise eest.

Kuidas ÜBN koostööd parandab ja kes nõuete täitmist jälgib?

ÜBN nõuded aitavad märkimisväärselt parandada projektide koostööd, pakkudes selgeid juhiseid ja standardeid projektiosaliste vaheliseks infovahetuseks ja mudelite haldamiseks. Ühised nõuded ühtlustavad terminoloogiat ja protsesse. Kui kõik osapooled kasutavad ühtselt mõistetavat sõnavara, siis väheneb vääritimõistmine ja koostöö muutub sujuvamaks. Tulevasi vigasid ja vastuolusid vähendavad ka automatiseeritud kvaliteedikontrollid mudelitele ja osamudelite koondamine ühtseteks koondmudeliteks. Samuti soodustavad ÜBN nõuded kõigile osapooltele täpsete vastutusalade määramist - see toimub BIM koordinaatori juhtimisel ja aitab ennetada võimalikke konflikte.
BIM koordinaator on võtmetähtsusega isik, kes tagab, et kõik projektiosalised töötaksid ühtse mudeli alusel ja järgiksid ÜBN nõudeid. BIM koordinaatori vastutusalasse langevadki peamiselt erinevate osapoolte osamudelite koordineerimine ja integreerimine ühtseks terviklikuks koondmudeliks; samuti kvaliteedikontroll ja muudatuste kajastamise õigsuse haldamine ning vajadusel tehniliste probleemide lahendamine. BIM koordinaator on ühendav lüli, kes tagab sujuva infovahetuse ja koostöö ning jälgib nõuete asjakohast täitmist.

ÜBN nõuete täitmine

ÜBN nõuete täitmine eeldab BIM rakenduskava koostamist. Rakenduskavas määratakse projekti osapooled, rollid ja ülesanded, samuti kasutatavad tarkvarad, koondmudeli haldamise reeglid ning andmete ja mudelite vahetamise standardid. Kõik projektiosalised peavad kooskõlastama mudelite sisu, geomeetrilised nõuded ja andmesisu standardid. Mudelid peavad vastama konkreetsetele andmesisu tasemetele, mis on määratletud ÜBN lisades hoonete ja infra andmesisu nõuetele.

ÜBN põhinõuded teostusmudelile

Teostusmudel (TJ) on lõplik mudel, mis kajastab tegelikult ehitatud olukorda. ÜBN põhinõuded teostusmudelile on järgmised.
Mudeli täielikkus ja täpsus
Teostusmudel peab kajastama kõiki ehituse käigus tehtud muudatusi ja täpselt vastama tegelikule ehitisele.
Andmesisu vastavus nõuetele
Kõik mudeli elemendid peavad sisaldama vajalikke tehnilisi andmeid, nagu materjalide omadused, tehnilised parameetrid ja kasutusotstarbed.
Geomeetriline täpsus
Mudel peab olema täpne kolmes mõõtmes ja elementide asukohad peavad vastama tegelikele paigutustele.
Kooskõla projekti dokumentatsiooniga
Teostusmudeli ja jooniste, seletuskirjade ning spetsifikatsioonide vahel ei tohi esineda vastuolusid.
IFC-formaadi kasutamine
Teostusmudel peab olema avatud andmevahetusformaadis (IFC), mis võimaldab selle kasutamist erinevates tarkvarades ja süsteemides.

Tarkvarad, mis toetavad ÜBN nõuete rakendamist

ÜBN nõuete rakendamiseks on vaja tarkvarasid, mis toetavad avatud failivorminguid (nt IFC ) ja võimaldavad koostööd mudelite haldamisel. Levinumad tarkvarad, mis toetavad ÜBN nõudeid, on järgmised:
  • Autodesk Revit, Graphisoft Archicad ja Tekla Structures. Sobivad arhitektuuri, konstruktsiooni ja tehnosüsteemide modelleerimiseks ning andmesisu haldamiseks.
  • Trimble Connect, Solibri ja Autodesk Navisworks. Võimaldavad osamudelite koondamist, kvaliteedikontrolle ja mudelite integreerimist.
  • ACCA usBIM. Pilvepõhine koostööplatvorm, mis toetab IFC-formaadis mudelite jagamist ja koordineerimist reaalajas. See moodulitest koosnev tarkvarade süsteem võimaldab sul endale ise vajamineva BIM töövoo kokku kombineerida.
  • BIMcollab. Tarkvara, mis keskendub BIM-mudelite probleemide haldamisele ja lahendamisele. BIMcollab integreerub paljude teiste BIM-tarkvaradega, sealhulgas Solibri ja Navisworks.
  • Simplebim. Tarkvara, mis võimaldab BIM-mudeleid optimeerida ja lihtsustada. Simplebim on kasulik tööriist andmete filtreerimiseks ja töötlemiseks, tagades, et ainult asjakohased andmed edastatakse ja jagatakse. Simplebim aitab muuta mudelid ÜBN nõuetele vastavaks ja hõlbustab nende haldamist.

Millised projektid sobivad kõige paremini ÜBN-le?

ÜBN nõuded sobivad kõige paremini projektidele, mis on suured, keerukad või vajavad pikaajalist hooldust ja haldust. Eelkõige kasutatakse ÜBN-i:
  • Avaliku sektori projektides, näiteks haiglate, koolide ja büroohoonete puhul, kus on olulised kõrged kvaliteedi- ja läbipaistvuse nõuded.
  • Komplekssete hoonete projektides, kus tuleb integreerida mitmeid erinevaid süsteeme, nagu konstruktsioonid ja tehnosüsteemid.
  • Infraehituse projektides, mille juures on vajalik täpne koordineerimine ja suur infomahu haldamine.
  • Rekonstrueerimis- ja renoveerimisprojektides, kus tuleb ühildada olemasolevad ja uued elemendid.
  • Projektides, mis nõuavad pikaajalist hooldust ning nende juures sisaldab teostusmudel kogu vajalikku teavet hilisemaks hoolduseks ja halduseks.
Ühtsed BIM nõuded (ÜBN) on oluliseks tööriistaks Eesti ehitussektori digitaliseerimisel ja koostöö standardiseerimisel. Need aitavad parandada projektide tõhusust, koostööd ja kvaliteeti ning pakuvad selgeid juhiseid mudelite loomiseks, haldamiseks ja edastamiseks. ÜBN rakendamine võimaldab projekte tõhusamalt juhtida, vähendada vigu ja tagada projektide vastavus nii kohalikele regulatsioonidele kui ka rahvusvahelistele standarditele. Seega mõjutavad ühtsed nõuded positiivselt pikaajalist kuluefektiivsust ja kvaliteeti.

Hetkel kuum

Liitu uudiskirjaga

Telli uudiskiri ning saad oma postkasti päeva olulisemad uudised.

Tagasi Ehitusuudised esilehele