• ST
  • 18.10.24, 19:21

bauroc UNIVERSAL 200/300 plokist seinad kerkivad kiirelt ja soodsalt

Mõned võimalused on taskukohased, arusaadavad ja töötavad igas olukorras. Niisugune lahendus tootmishoone ehitamiseks või parandamiseks on bauroc UNIVERSAL plokk. Liimiga või mördiga, küliti või lapiti – toimib!
bauroc UNIVERSAL 200/300 plokist seinad kerkivad kiirelt ja soodsalt
Me elame muutuvas maailmas ning vanad tootmis- ja abihooned vajavad ikka ja jälle kaasajastamist, väiksemas või suuremas mahus ümber ehitamist. Ka uute korterelamute ja laopindade ehitamisel vajame soojapidavat, tulekindlat ja kiiresti valmivat lahendust. Kas üks materjal saab vastata kõigile neile nõudmistele? Vastus on jah.

Väiksemad renoveerimistööd

„bauroc UNIVERSAL plokkidel on mitmeid eeliseid, kui välisseintes on vaja vanasid akna- või ukseavasid osaliselt või täielikul kinni laduda,“ selgitab Bauroc ASi müügidirektor Margus Oja. „Plokkseina võib jätta nii seest kui väljast viimistlemata, seega on kulud ümberehitusele viidud absoluutselt miinimumini. Seda, et selline lahendus peab ajale vastu, võime näha üle Eesti, kus omaaegsetest Narva plokkidest ehitatud hooned ongi tihti ilma viimistluseta ja laotud puhta mördi­vuugiga.“
Kasutusmugavuse poolest on bauroc UNIVERSAL plokkidel mitu selget plussi. „Plokke on väga kerge vajalikku mõõtu lõigata, neid võib laduda nii müürimördiga kui ka plokiliimiga, samu plokke saab kasutada nii 200 kui ka 300 mm paksuse seina ehitamiseks, väikseid seinu ei ole vaja armeerida,“ iseloomustab Margus Oja. „Ükski teine plokk ei ole sama universaalne ja sama mugav kasutada.“

Muudab suuremad ümberehitused lihtsaks

Eriti kiiresti kerkivad uued 200 mm paksused seinad, kus UNIVERSAL plokkide kulu on ainult 5,6 tk/m². Ehitaja valib, kas kasutada ladumiseks tavalist M10 mördi­segu või siis bauroc plokiliimi. Mittekandvaid seinu tohib laduda ka PU-montaažiliimiga juhul, kui seinale ei ole kehtestatud tulepüsivuse nõuet. Endiselt kehtib reegel, et lühemad kui 3 m bauroc plokkseinad ei vaja armeerimist. Samuti on hea teada, et plokkide täpselt vajalikku mõõtu lõikamine on väga lihtne, seda nii käsisaega kui ka lintsaega.
Kui tekib vajadus muuta vana tootmishoone sees ruumiplaani, on uute siseseinte ehitamiseks parimaks valikuks taas bauroc UNIVERSAL 200/300 plokid. Tõsi, uute olmeruumide seinte ehitamiseks soovitame kasutada kitsmaid, 100 mm plokke bauroc CLASSIC 3MPa või vaheseinaplaate bauroc ELEMENT 3MPa.

Tuletõkkeseinad ja tulemüürid

Kindlasti on oluline see, et UNIVERSAL plokkidest ehitatud uute vaheseinte tulepüsivus kuulub kõrgeimasse klassi EI240 ja see näitaja kehtib ilma seina viimistlemata. Soovi korral võib bauroc UNIVERSAL plokkseinu muidugi viimistleda – sel juhul on eelisteks plokkide sile pind ja täpsed mõõtmed. Sileda plokkseina viimistlemine on lihtne, kiire ja odav.
Suurtest objektidest meenub esimesena hiljutine Tapri nutiladude kompleks. „Seal ehitati bauroc UNIVERSAL plokkidest ca 1200 ruutmeetrine ja 300 mm paksune välissein, mis oli ühtlasi ka REI-240 tuletõkkeseinaks vastu lähedal asuvat naaberhoonet,“ toob Margus Oja esile suurema objekti tüüpnäite.

Saunad, garaažid jm abihooned

Uute abihoonete ehitamiseks on bauroc UNIVERSAL plokid kindlasti soodsaimad turul saada olevatest kergplokkidest ja nad on ehituspoodides üle Eesti vabalt saadaval.
„Garaažide ja saunade ehitamiseks bauroc UNIVERSAL 200/300 plokkidest paremat valikut lihtsalt ei ole, “ jätkab Margus Oja. „Kui keegi vanast harjumusest kasutab mingeid teistsuguseid plokke, siis ta on lihtalt vanas harjumuses kinni ja maksab selle vana harjumuse eest rohkem. Lisaks näeb ta seinte ladumisel ja viimistlemisel asjatult rohkem vaeva.“

Erinevad plokkseinad suurtes karkasshoonetes

bauroc UNIVERSAL plokid sobivad ka mitmekordsete majade ehitamiseks, kus neist saab laduda väga erinevaid seinu. Näiteks Uus-Mustamäe kortermajade parapettide ehitusmaterjaliks valiti just UNIVERSAL plokid, sest selle materjali puhul ei teki ülemiste korterite välisseinas parapeti tõttu külmasilda. Lisaboonuseks on parapetiseinte kerge kaal ja kiire ehitustempo. Viimase nelja aasta jooksul on elamuarendusettevõte Bonava ehitanud seda lahendust kasutades Uus-Mustamäe piirkonda juba ligi 500 uut kodu.

Universaalne lahendus – renoveerimisest uusehitusteni

Kokkuvõttes on bauroc UNIVERSAL 200/300 plokkide kasutusvaldkond väga lai: nendega laotakse kinni väikseid avasid vanades seintes, ümberehitustel ehitatakse väiksemaid ja suuremaid uusi seinu, neist plokkidest ehitatakse uusi maju alates väikestest abihoonetest ja eramutest kuni suurte hooneteni. Osavate kätega iseehitajatele on UNIVERSAL eelistatuim ehitusplokk.
Hea teada!
bauroc UNIVERSAL 200/300 omadused
• Samad plokid sobivad nii 200 mm kui ka 300 mm paksusega seinte ehitamiseks, mis vähendab ehitusjäätmeid.
• Kulunorm 200 mm seinte ehitamisel on serviti laotuna ainult 5,6 plokki/m², mis tagab kiire ehitustempo.
• Laduda võib nii müürimördiga kui ka plokiliimiga, mittekandvaid seinu ka PU-liimiga, iga müürimees saab valida oma harjumuspärase segu.
• Plokkide vajalikku mõõtu lõikamine on lihtne nii käsisaega kui ka lintsaega.
• Juhtmete ja torude seinte sisse paigaldamiseks on soonte freesimine lihtne ja kiire.
• Viimistlemata plokksein on ilmastikukindel ja tulekindel, mis võimaldab tootmishoonetes ehitada uusi seinu eriti säästlikult.
• Tänu plokkide siledale pinnale ja täpsetele mõõtudele on laotud seinad siledad ja nende viimistlemine on lihtne, kiire ja odav.
• Saadaval ehituspoodides üle Eesti.
bauroc UNIVERSAL 200/300 kasutuskohad
• Vanade akna- ja ukseavade osaliseks või täielikuks kinni ladumiseks mugav lahendus.
• Uute välis- või siseseinte kiire rajamine – näiteks saunade, garaažide jm abihoonete ehitamiseks on bauroc UNIVERSAL soodsaim turul saada olev kergplokk. Hea soojapidavus võimaldab ehitada saunu, garaaže jm ilma kõrgendatud energiatõhususnõueteta abihooneid ilma täiendava soojustuseta.
• Tuletõkkeseinte ja -müüride ehitamine: UNIVERSAL plokkidest ehitatud uute vaheseinte tulepüsivus kuulub kõrgeimasse klassi EI240. Tänu esmaklassiliste tulepüsivusnäitajatele sobivad need hästi tuletõkkeseinte ja tulemüüride ehitamiseks mistahes suurusega hoonetes.
• Suured betoonist kandekonstruktsiooniga uusehitised: eeliseks on suurepärane soojapidavus ja kiire ehitustempo.
bauroc UNIVERSAL plokke kasutatakse ka suurtel betoonist kandekonstruktsiooniga uusehitistel, kus neist laotakse väga erinevaid uusi seinu alates tuletõkkeseintest kuni katustel olevate parapettideni. „Nimetus UNIVERSAL iseloomustabki hästi seda äärmiselt universaalset ehitusplokki,“ võtab Margus Oja teema kokku.
Loe lisa: bauroc.ee/product/kergplokk-universal

Seotud lood

  • ST
Sisuturundus
  • 18.10.24, 09:57
Ühtsed BIM nõuded (ÜBN): digitaliseerimise ja koostöö standard Eesti ehitusprojektides
Ehitusvaldkonna digitaliseerimine on viimastel aastatel märkimisväärselt edenenud ning muutnud projektide juhtimise ja koostööprotsessid efektiivsemaks ja läbipaistvamaks.

Hetkel kuum

Liitu uudiskirjaga

Telli uudiskiri ning saad oma postkasti päeva olulisemad uudised.

Tagasi Ehitusuudised esilehele