• ST
  • 30.08.23, 14:04

Leegi- ja sädemekindlad riided on enamat kui lihtsalt tööriided

Rootsi töörõivaste kaubamärk Björnkläder on tuntud vastupidavate ja funktsionaalsete tööriiete poolest, mis on välja töötatud koostöös klientidega. Tootevalikusse kuuluvad ka leegi- ja sädemekindlad riided, mida kasutatakse erinevates tööstusharudes.
Björnkläderi leegi- ja sädemekindla kollektsiooni kangad sisaldavad leegikindlaid kiude ehk leegi- ja sädemekindluse saavutamiseks ei ole riideid immutatud kemikaalidega. See tähendab, et leegi- ja sädemekindlaid omadusi ei ole võimalik nii-öelda välja pesta. Sama kehtib kulumise kohta – omadused säilivad kogu toote elutsükli jooksul.
  • Björnkläderi leegi- ja sädemekindla kollektsiooni kangad sisaldavad leegikindlaid kiude ehk leegi- ja sädemekindluse saavutamiseks ei ole riideid immutatud kemikaalidega. See tähendab, et leegi- ja sädemekindlaid omadusi ei ole võimalik nii-öelda välja pesta. Sama kehtib kulumise kohta – omadused säilivad kogu toote elutsükli jooksul. Foto: Grolls.ee
„Ei ole vahet, kas tegemist on masina- või metallitööstusega, töökojaga või elektritööde ettevõttega – valikust leiab vajalikud leegi- ja sädemekindlad tööriided kõigi ametite riskide maandamiseks,” ütleb Eestis Björnkläderit esindava Grolls tööriiete ja isikukaitsevahendite kaupluste juhataja Martin Lokk.
Leegi ja-sädemekindlad riided on enamat kui tööriided, sest tooted peavad vastama isikukaitsevahendeid käsitleva Euroopa Parlamendi ja nõukogu määruse (EL) 2016/425 nõuetele ja Euroopa standarditele. Väga oluline on ohutuks tööks valida vastavalt riskianalüüsile õigetele standarditele vastavad sertifitseeritud tööriided. Kaitseriietuse standarditele ja toimimistasemetele vastavust näeb toote etiketilt.
Mõned näited leegi- ja sädemekindla kollektsiooni standarditest
EN ISO 11612 – kaitseriietus kuumuse ja leekide eest
EN ISO 11611 – kaitseriietus keevitamisel
IEC 61482 – kaitseriietus kaarleegist tulenevate ohtude vastu
EN 1149-5 – elektrostaatiliste omadustega kaitseriietus
EN 13034 – kaitseriietus kokkuputel vedelate kemikaalidega

Leegi- ja sädemekindlast kiust tooted on kasutajale ohutud

Björnkläderi leegi- ja sädemekindla kollektsiooni kangad sisaldavad leegikindlaid kiude (ing. inherent flame retardant fabric) ehk leegi- ja sädemekindluse saavutamiseks ei ole riideid immutatud kemikaalidega. „Nõuded toodete kemikaalide sisalduse osas on väga karmid,” sõnab Lokk. „Björnkläderi leegi- ja sädemekindel kollektsioon vastab Oeko-Tex® 100 standardile, mis tagab, et tooted on kasutajale ohutud. Meie tooted vastavad ka Euroopa kemikaale reguleerivale määrusele REACH.”
Kuna kangad sisaldavad leegikindlaid kiude, siis tööriided ei kaota pesus oma omadusi. See tähendab, et leegi- ja sädemekindlaid omadusi ei ole võimalik nii-öelda välja pesta. Sama kehtib kulumise kohta – omadused säilivad kogu toote elutsükli jooksul. Suureks eeliseks on, et leegikindlate kiududega kangaid on toodetud erinevate segumaterjalidena, muutes tooted kergemaks, paindlikumaks ja mugavamaks, säilitades leegi- ja sädemekindlad omadused. Näiteks Björnkläder Parvotexi kollektsiooni tööriided on varem kasutatud kangastest ligi 30% kergema kaaluga.

Kaitse suurendamiseks riietu kihiliselt!

Leegi- ja sädemekindlad riided takistavad leegi levikut ja kaitsevad kuumuse eest piiratud aja jooksul. Kandes mitut kihti leegi- ja sädemekindlaid riideid, suureneb energia hulk, mida riided taluvad, ning seeläbi pikeneb soojusel levimise aeg. Seega on niimoodi võimalik oluliselt suurendada kaitset põletusvigastuste eest. Eriti oluline on kihiline riietumine kaarleegist tulenevate ohtude vastu.
A. Esimeseks kihiks tasub valida leegi-ja sädemekindel aluspesu, mis juhib kehaniiskuse eemale ning hoiab ihu kuivana ja soojas.
B. Teiseks kihiks võiks olla vastavalt töötingimustele ja tööohutusnõuetele pikkade varrukatega T-särk, dressipluus või fliisjakk.
C. Kolmas kiht on justkui välise kaitsekihina jakk või jope, mis tagab turvalisuse.
„Oluline on märkida, et kuigi esialgsed kulud leegi- ja sädemekindlate tööriietele võivad olla kõrgemad kui tavaliste tööriiete puhul, on tööohutusnõuete ja riskianalüüsi järgmisel tegemist vältimatu investeeringuga, millega panustate oma töötajate ohutusse,” ütleb Lokk. „Alati tasub küsida nõu tööriiete tarnijalt, et leida just teie ettevõttele sobivad lahendused. Meie missioon on muuta oma klientide igapäevatöö turvalisemaks ja mugavamaks ning aidata neil läbi selle olla veelgi edukam.”
Grollsi tootevalikust leiab tööriideid nii sise- kui ka välistingimustes töötamiseks. Pidevalt kasvab ka naistele mõeldud leegi- ja sädemekindlate tööriiete mudelite valik.
Loe lähemalt Grollsi kohta ja tutvu tootevalikuga siin >>

Seotud lood

  • ST
Sisuturundus
  • 16.09.24, 09:14
Õigeaegne küttesüsteemide hooldus tagab muretu talve ja säästab raha
Ükski hooneomanik ei soovi keset talve seista silmitsi olukordadega, kus maja kommunaalkulud on paisunud ootamatult suureks või küttesüsteem lakkab hoopis töötamast. Eesti ilm on väga muutlik, eriti sügisperiood öökülmade ja hoogsadudega. Seega tuleb hooned varakult kütteperioodiks ette valmistada ning tegeleda ennetavalt küttesüsteemide hooldusega.

Hetkel kuum

Liitu uudiskirjaga

Telli uudiskiri ning saad oma postkasti päeva olulisemad uudised.

Tagasi Ehitusuudised esilehele