13. november 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Q Vara omanikud kõrvaldavad võlakirjade tagatisi?

Q Vara omanikud Ivo ja Alo Lillepea on asunud enda nimel olevat kinnisvara abikaasade nimele kirjutama, üks maja on müügis ka City24-s.

Sellega satub ohtu aga võakirjaemissiooni tagatis, kuna vennad vastutavad tagatise eest ka oma isikliku varaga, kirjutab Piret Reiljan aripaev.ee-s.

Q Vara võlakirjade tagatis on emafirma SLProductions OÜ käendus. Tagatise eest vastutavad isikliku varaga reeglina ka firma juhatuse liikmed ehk mõlemad Lillepead. SLProductionsi juhatusse kuuluvad Ivo Lillepea, Alo Lillepea ja Jürgen Järvik.

Nädal tagasi kirjutas aripaev.ee, et Q Vara üks omanikest Alo Lillepea kirjutas seni ühisvaraks olnud Sauel asuva maja naise nimele, nüüd on selgunud, et sama tegi ka tema Q Vara omanike ringi kuuluv vend Ivo Lillepea, kes kirjutas naise nimele seni endale kuulunud kinnistu.

Ivo Lillepea kirjutas oktoobri lõpus naise Ave Lillepea nimele varem endale kuulunud 2155-ruutmeetrise kinnistu Tabasalus Vuti tänaval. Kinnistul on 5,3 miljoni kroonine hüpoteek Sampo panga kasuks. Maja on müügis ka City24-s 5,9 miljoni krooniga.

Ka Alo Lillepea poolt oma naise Kristi Lillepea nimele kantud Saue vallas asuv 1839-ruutmeetrine kinnistu on koormatud kolme hüpoteegiga Sampo panga kasuks. Hüpoteekide kogusumma ulatub 6,8 miljoni kroonini.

"Selle kodu kohta ma hea meelega kommentaare ei annaks. See on minu ja mu naise vaheline tehing, las see jäädagi isiklikuks asjaks. Fakt, et meie isiklikud tehingud sellise kajastuse leiavad on kahetsusväärne," oli kõik, mida soostus teema kohta ütlema Alo Lillepea.

Võlakirjaemissiooni tagatisagent Sampo Pank on aga omakorda hakanud justkui Lillepeade suhtekorraldajaks, kuna panga pressiesindaja teatas Äripäeva küsimuste peale: "Teie poolt esitatud küsimused edastame Alo ja Ivo Lillepeale." Äripäev küsis Sampolt kui võlakirjaemissiooni tagatisagendilt, kas SLProductionsi omanike kinnisvara kandmist abikaasade nimele võib tõlgendada ohuna võlakirjade tagatisele, mis peakski olema omanike vara? Ning kas tagatisagendina jälgite kuidagi omanike vara muutusi?

Q Vara emiteeris võlakirju 85 miljoni krooni eest, ligi kolmandiku võlakirju ostsid meie kohustuslikud pensionifondid. Võlakirjade tagatis vahetati hüpoteekide asemel omanike käenduse vastu välja kahe aasta eest. Seega, kuigi Q Vara võlakirjaemissioonil märgiti algselt võlakirjade tagatiseks hüpoteegid, muudeti hiljem tagatis enamusinvestorite nõusolekul pelgalt omanike käenduseks.

2006. aasta oktoobris teatas Q Vara oma pressiteates järgmist:

„Lõppes Q Vara OÜ poolt korraldatud investorite hääletus võlakirjade tagatiseks seatud pantide ja hüpoteekide vabastamise ning nende OÜ SLProdutions (Q Vara emafirma, mille omanike ja juhatuse liikmete hulgas on ka Alo ja Ivo Lillepea - toim) garantiiga asendamise kohta.

Investorite nõusoleku saamiseks pidi ettepaneku poolt hääletama investorite enamus (investorid, kellele kuulub üle poole võlakirjadest, mis ei kuulu emitendile või emitendiga seotud isikutele). Lõppenud hääletuse tulemusena hääletas investorite enamus Q Vara ettepaneku poolt. Hääletuse protokollija oli Sampo Pank.“

Äripäev küsis Sampo Pangast kommentaari, kas omanike käendust võib pidada ebakindlamaks tagatiseks kui konkreetseid hüpoteeke? Panga juristide vastus jäi napiks: „Sellele küsimusele ei ole võimalik üldistavat vastust anda, hinnang sõltub konkreetse tehingu asjaoludest.“

Juristid toonitasid, et omanike käendus kui laenude tagamise vorm on normaalne ja panganduspraktikas rakendatav.

III kvartalis teenis börsil noteeritud võlakirjadega Q Vara rohkem kahjumit kui oli firma käive.

Q Vara veebileht on praeguse seisuga ajutiselt suletud, põhjus pole veel teada, kuid saidil palutakse kodulehe haldajal ühendust võtta e-posti aadressil [email protected].

Q Vara võlakirjaemissiooni tagatis on OÜ SLProductions käendus. 54,75-protsendist osalust SLProductionsis jagavad võrdselt vennad Alo ja Ivo Lillepea. 41,75 protsenti SLProductions'st kuulub firmale Novaator Invest, mis jaguneb võrdselt tuntud supermodell Carmen Kassi ning Jürgen Järviku vahel.

3,5 protsenti kuulub Tanel Peetersile.

 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785